Technika piecowa

Już Starożytni Rzymianie wiedzieli co w zyciu ważne i dobre: miłe i łagodne ciepło promieniujące z duzych powierzchni ścian. Nie bez przyczyny mówi się że jest to najprzyjemniejsze ogrzewanie na świecie.
Jego zaletami jest maksymalna efektywność spalania drewna oraz potężna zdolność kumulacji wytworzonej energi cieplnej.
Piec kumulacyjny jest zbudowany z trzech podstawowych elementów: paleniska, masy kumulacyjnej i obudowy.
Wszystkie elementy pozostają w związku ze sobą lecz niezależnie od siebie. Ten sposób sprawia że nie jesteśmy w zasadzie ograniczeni co do bryły naszego pieca, dzięki czemu projektanci mogą popuścić wodzy fantazji, indywidualizując projekty.

Stosuje się paleniska szamotowe lub szamoto-żeliwne, które zapewniają optymalne i całkowite spalanie drewna, uzyskując wysoką temperaturę spalin na wyjściu. Dzięki temu możliwe jest nagrzanie kilkusetkilogramowej masy kumulacyjnej które tworzą gotowe ceramiczne kanały o wysokiej gęstości. W takiej masie można zakumulować nawet kilkadziesiąt kilowatów cieplnej. Jak skuteczna jest masa w odzyskiwaniu ciepła, pokazuje spadek temperatury spalin z 800-1100 0C na wyjściu z paleniska do 140-1800C przy wejściu do komina.

Wewnątrz pieca znajduje się zamknięte powietrze które przenosi ciepło z masy na obudowę, aby mogło być ono wypromieniowane do pomieszczenia. Obudowy wykonane są z materiałów ceramicznych, dobrze przewodzących ciepło takich jak kafle lub odlewane płyty szamotowe. Ważne jest, aby ściany obudowy były możliwie jak najcieńsze, by nic nie przeszkadzało w wypromieniowywaniu . Paleniska w piecach mają drzwi pozbawione wizji ognia lub posiadają szybę umożliwiającą obserwacje tego co się dzieje wewnątrz. Szyby są mniejszych rozmiarów niż w kominkach, aby zminimalizować emisję ciepła na zewnątrz i zachować je na później. Piec kumulacyjny ma doskonałą charakterystykę cieplną. Pomimo wytworzenia potężnych ilości ciepła z jednego załadunku drewna, oddaje je w sposób ciągły przez następne kilkanaście do dwudziestu kilku godzin.

Dzięki temu nie musimy stale dokładać do paleniska by mieć ciepło, a także nie jesteśmy narażeni na duże wahania temperatur w pomieszczeniu. Ten specyficzny typ budowy sprawia, że piec jest dla człowieka komfortowym, bardzo zdrowym i naturalnym źródłem ciepła.